چگونه گواهینامه ایزو ISO بگیرم؟
روند دریافت گواهینامه ایزو ISO چند مرحله دارد؟
روند دریافت گواهی ایزو به صورت کلی از دادن نامه درخواست گواهینامه ایزو به مرکز صدور گواهینامه ایزو و شروع می شود و با ثبت و صدور گواهینامه ایزو به پایان میرسد. در این میان بسته به اهداف سازمان و فعالیتهایی که انجام داده میشود، هم باید نوع مرجع صدور گواهینامه ایزو و هم نوع گواهینامه ایزو به درستی انتخاب شود. مراجع صدور گواهینامه ایزو متعددی در کشور ایران فعالیت میکنند. شکل اول مراجعی هستند که دارای اعتبار و اصالت هستند و شکل دوم مراجعی هستند که اعتبار و اصالت ندارند و به صورت غیر رسمی فعالیت میکنند. گواهینامههای ایزو هم انواع مختلفی دارند و هم در حوزههای عمومی و هم تخصصی درسطح مجموعهها و فرآیندها اعمال می شوند بنابراین روند گرفتن گواهینامه ایزو شامل مراحل زیر می باشد.
درخواست گواهینامه ایزو
انتخاب نوع گواهینامه ایزو
انتخاب مرجع صدور گواهینامه ایزو
طراحی و پیاده سازی استانداردهای ایزو
ممیزی استانداردهای پیاده شده در سطح سازمان
ثبت و صدور گواهینامه ایزو
درخواست گواهینامه ایزو
برخی از سازمانها و متقاضیان ایزو فکر میکنند که برای دریافت گواهینامه ایزو باید درخواستشان را از طریق سایت یا سامانه ایزو به آدرس WWW.ISO.ORG اعلام کنند. باید توجه داشته باشند که در سایت سازمان ایزو فقط نام استانداردهای ایزو منتشر شده است و برای درخواست گواهینامه ایزو باید از طریق موتور جستجوگر گوگل مراکز مشاوره ایزو را سرچ کنید و با مطالعه مطالب و روند کار مراکز صدور گواهینامه ایزو مرکز صدور گواهینامه ایزو را پیدا کنید و نامه و فرم ثبت نام ایزو را از آنها بخواهید. نامه درخواست گواهینامه ایزو یک فرم ساده است که یکسری از مشخصات مانند نام مدیرعامل، نام شرکت، زمینه فعالیت شرکت، تلفن، آدرس، ایمیل و کد پستی شرکت میباشد و در بندهای دیگر نوع گواهینامه ایزو و نام مرجع صدور گواهینامه ایزو باید قید گردد.
انتخاب نوع گواهینامه ایزو
انتخاب نوع گواهینامه ایزو بسته به فعالیتهای سازمان انجام می شود یعنی اینکه در ابتدا کارشناس مرکز مشاوره نوع فعالیت سازمان و محصولات و خدماتی را که ارائه میدهید را جویا میشود. یک سری از سازمانها تحقیقات و مطالعات خود را انجام دادهاند و به درستی تشخیص داده اند که چه نوع گواهینامه ایزویی را باید انتخاب کنند ولی یک سری از سازمانها اطلاعات چندانی ندارند و از طرف کارفرمایان ملزم به فراهم کردن گواهینامه ایزو شدهاند. استانداردهای ایزو از طریق سازمان جهانی استاندارد سازی تهیه و تدوین شده اند و در دو حوزه عمومی و تخصصی قوانین و دستورالعمل هایی را در فرآیندهای هر سازمانی اعمال میکنند. از دسته گواهینامههای عمومی ایزو میتوان به ایزو ۹۰۰۱ سیستم مدیریت کیفیت و ایزو ۱۴۰۰۱ سیستم مدیریت زیست محیطی و ایزو ۴۵۰۰۱ سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی اشاره کرد. گواهینامههای تخصصی نیز با توجه به هر شغلی که در حوزه پیمانکاری که در حوزه صنعت و خدمات و صنایع مواد غذایی و غیره تدوین شدهاند. سازمانها و متقاضیان دریافت مدرک ایزو میتوانند به صورت همزمان چند گواهینامه ایزو رانیز درخواست کنند.
انتخاب مرجع صدور گواهینامه ایزو
در تمام کشورهای جهان مراجع صدور گواهینامه ایزو فعالیت می کنند ولی تمامی آنها فعالیت معتبر و قانونی ندارند. سازمان استاندارد جهانی ایزو یک نهاد کاملا رسمی و قانونی به نام انجمن اعتباردهندگان بین المللی را تاسیس نموده است و وظیفه آن را اعتباردهی به کشورها و مراجعی که صدور گواهینامه ایزو را انجام میدهند تعیین کرده است. تشخیص اعتبار و اصالت مرجع صدور گواهینامه ایزو به این صورت است که وقتی وارد سایت انجمن اعتباردهندگان IAF به آدرس WWW.IAF.NU شویم ابتدا باید نام نماینده و نهاد اعتبار آن کشور را پیدا کنیم و وارد سایت نهاد اعتبار دهنده شویم. هر کشور لیست تمام مراجعی که صدور گواهینامه ایزو به صورت معتبر و قانونی انجام می دهند در سایت خود منتشر نموده است. مثلا کشور ایران در سازمان ایزو یک نماینده رسمی و قانونی به نام مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران NACI را دارد و به عنوان نهاد اعتبار دهنده به مراجع صدور گواهینامه ایزو در ایران فعالیت میکند. شما وقتی وارد سایت NACI شوید میتوانید نام مراجع صدور معتبر را پیدا نمایید. همچنین هر سازمان و شرکتی می تواند گواهینامه ایزویی را که احتیاج دارد حتی از مراجع معتبر بین المللی در ایران که نمایندگانی دارند نیز دریافت نمایند.
طراحی و پیاده سازی استانداردهای ایزو
کلیه گواهینامه های تدوین شده از سوی سازمان ایزو دارای یک سری قوانین و دستورالعمل هایی هستند که یک سازمان جهت دریافت گواهینامه ایزو به صورت معتبر و قانونی باید به تهیه نمونه مستندات نوع گواهینامه ایزو مورد نیازش بپردازد. برای گرفتن گواهینامه ایزو معتبر باید خط به خط الزامات استاندارد ایزو در تمام سطح مجموعه اجرا و پیاده سازی شود.
ممیزی استانداردهای پیاده شده در سطح سازمان
ممیزی و بررسی قوانین و دستورالعملهای پیاده شده در دو مرحله انجام میشود. مرحله اول ممیزی داخلی ( ابتدایی ) که توسط یک کارشناس داخلی جهت رفع نواقص و عدم انطباقات انجام میشود و مرحله دوم ممیزی نهایی که توسط بازرس و ممیز مرجع صدور گواهینامه ایزو انجام میشود و بعد از اعلام نتیجه نهایی مبنی بر تأیید بازرس ثبت و صدور گواهینامه ایزو انجام میشود.