گواهینامه ایزو 9001:2015 گواهینامه ISO9001:2015
از شناخته شده ترین و معروف ترین استانداردها، ایزو 9001 می باشد که جزء پایه های سیستم های مدیریت محسوب شده و بنوعی پیش نیاز بسیاری از گواهینامه ها بشمار میرود وآخرین نگارش این استاندارد در سال 2015 بثبت رسیده است. ISO 9001 به هر نوع کسب و کاری چه کرچک و چه بزرگ تعلق میگیرد و در مناقصات و قراردادها بسی کارآمد خواهد بود. ازاینرو در امور تبلیغاتی کاربردی موثر داشته و نیز جهت صارات بطور حتم از شرکتها درخواست خواهد شد. این گواهی در کنار ایزو 14001 یا سیستم مدیریت زیست محیطی و ایزو 45001 یا همان سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی، بسیار مورد استفاده قرار میگیرد و درحقیقت کیفیت کلیه فرایندهای موسسات و شرکتها را پوشش میدهد. سیستم مدیریت کیفیت، دستورالعملهایی بمنظور بالابردن سطح کیفیت کالاها و تمامی خدمات را تعیین شده است که همین امر موجب ترغیب صاحبان مشاغل به اخذ آن میگردد. در بسیاری از موارد شرکتهای متقاضی بدلایل مختلف و یا اجبار کارفرمایان و شرکتهای طرف قراردادشان ملزم بدریافت هر سه استاندارد ( ISO 9001 , ISO 14001, ISO 45001 ) مینمایند و مستندات و مصوبات هر سه گواهینامه را بصورت همزمان پیاده سازی میکنند. در چنین شرایطی میگویند سیستم مدیریت یکپارچه را اجرا نموده اند. این امر گاهی اوقات موجب کاهش هزینه ها و مدت زمان اجرایی خواهد شد که در نظر برخی درخواست کنندگان بسیار حائز اهمیت است. اما بهر حال سیستم مدیریت کیفیت بتنهایی کاربردی و پر مصرف می باشد.
دستیابی به این گواهی نامه شامل چند مرحله میباشد که البته بستگی به اعتبار مورد درخواستی خواهد داشت. برخی ازاین مدارک تحت اعتبار IAF بوده و برخی دیگر غیر IAF میباشند اما بطور کل این مراحل عبارتند از:
- تعیین اهداف دریافت آیزو
- انتخاب مرجع صادر کننده دلخواه
- پیاده سازی مستندات
- ممیزی
- ثبت و دریافت گواهینامه
قدم اول تعیین اهداف مجموعه یا موسسه برای کسب گواهینامه میباشد. اینکه هر شرکتی برای چه منظوری قصد اخذ آیزو را خواهند داشت در مراحل بعدی بسیار تاثیر گذار خواهد بود. گاهی اوقات موسسات جهت تبلیغات بیشتر و اعتباردهی به نام و برند خود اقدام مینمایند که این مسئله مرجب میشود چندان تمایلی به اجرای دستورالعملها نداشته و تنها هزینه های پایین تر برایشان ملاک گردد. اما برخی مواقع نیز پیمانکاران بدلیل درخواست مناقصه گذاران و یا صادرات محصولات خود، مجبور به کسب گواهینامه معتبر خواهند بود. بنابراین مشخص کردن اهداف مجموعه امری است ضروری که تعیین کننده قدمهای بعدی خواهد بود. با این حساب مرجع صادر کننده را با توجه به نوع درخواست مشخص می نمایید و اقدام به اجرای دستوالعملها و مستندات استاندارد می پردازید. مرکز مشاوره سیستم کاران بصورت رایگان این مستندات و مصوبات را در اختیار شرکتها قرار میدهد و شما میتوانید بدون پرداخت هزینه آنها را دریافت نموده و شروع به برپایی استانداردهای مقرر شده نمایید. موسساتی که قادر به پرداخت مبالغ بالای مستند سازی نیستند، اغلب به مراکز صدور غیر IAF مراجعه میکنند و مسلما چندان تفاوتی هم برایشان نخواهد داشت که مدرک دریافتی دارای اعتبار بین المللی باشد. اما همانطور که گفته شد در فعالیتهایی همچون صادرات کالاها، موسسات نمی توانند از گواهینامه غیر IAF استفاده نمایند و بهمین علت میبایست سراغ مراجع تحت نظارت انجمن IAF بروند. لازم بذکر است که بمنظور مراجعه به صادر کنندگان گواهی، میبایست دقت لازم را مبذول فرمائید، چراکه برخی مراکز صدور با معرفی خود بعنوان صادرکننده های معتبر، انواع مدارک تقلبی و بدون هیچ ارزش قانونی را با استفاده از فتوشاپ و جعل گواهینامه های آیزو، اسنادی پرینت شده در اختیار متقاضیان قرار میدهند و گاها با اخذ مبالغ بسیار ناچیز، اقدام به کلاهبرداری مینمایند.
اما پس از اجرای مستندات، قدم بعد ممیزی خواهد بود که توسط مرجع صدور صورت میگیرد و بسته به اعتبار IAF سخت گیرانه ویا بسیار آسان خواهد بود. درنتیجه چنانچه مجموعه شما نیازمند مدارک با اعتبار بالا میباشد، باید کلیه بندهای استاندارد را بطور کامل اجرا نموده تا ممیزی مورد تایید صادر کننده قرار گیرد. گاهی اوقات کارشناس فرستاده شده عدم انطباقهایی را مشاهده مینماید و متقاضی میباید نسبت به رفع آنها اقدام کرده تا ممیزی مجددی صورت گرفته و در نهایت پس از تایید مرجع، گواهی آیزو صادر خواهد شد. پس از صدور یکی دیگر از اقداماتی که باید انجام شود، دریافت گواهینامه و استعلام آن و اطمینان از اصالت و درستی گواهی ایزو خواهد بود. لازم بذکرست آخرین ورژن ایزو 9001 تا امروز سال 2015