تفاوت بین HACCP و ISO 22000 چیست؟

تفاوت بین HACCP و ISO 22000 چیست؟

ISO 22000 استانداردی است که توسط سازمان بین المللی استانداردسازی در مورد ایمنی مواد غذایی توسعه یافته است. این یک مشتق کلی از ISO 9000 است.

ایمنی غذا با وجود میکروب های منتقله از غذا در محل مصرف مرتبط است. از آنجایی که خطرات ایمنی مواد غذایی می تواند در هر مرحله از زنجیره غذایی رخ دهد، ضروری است که کنترل کافی وجود داشته باشد. بنابراین، تلاش مشترک همه طرف ها از طریق زنجیره غذایی مورد نیاز است.

استاندارد بین المللی ISO 22000 الزامات یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی را مشخص می کند که شامل عناصر زیر است:

ارتباط تعاملی

مدیریت سیستم

برنامه های پیش نیاز

 

اصول HACCP

موثرترین سیستم های ایمنی مواد غذایی در چارچوب یک سیستم مدیریت ساختاریافته ایجاد، بهره برداری و به روز می شوند و در فعالیت های مدیریتی کلی سازمان گنجانده می شوند. این امر حداکثر سود را برای سازمان و طرف های ذینفع فراهم می کند. ISO 22000 به منظور افزایش سازگاری این دو استاندارد با ISO 9001 هماهنگ شده است.

ISO 22000 را می توان مستقل از سایر استانداردهای سیستم مدیریت یا ادغام با الزامات سیستم مدیریت موجود اعمال کرد.

ISO 22000 اصول سیستم تجزیه و تحلیل خطر و نقاط کنترل بحرانی (HACCP) و مراحل کاربرد توسعه یافته توسط کمیسیون Codex Alimentarius را یکپارچه می کند.

با استفاده از الزامات قابل ممیزی، طرح HACCP را با برنامه های پیش نیاز ترکیب می کند. تجزیه و تحلیل خطر کلید یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی موثر است، زیرا انجام تجزیه و تحلیل خطر به سازماندهی دانش مورد نیاز برای ایجاد ترکیبی موثر از اقدامات کنترلی کمک می کند. ISO 22000 مستلزم آن است که تمام خطراتی که به طور منطقی انتظار می رود در زنجیره غذایی رخ دهد، از جمله خطراتی که ممکن است با نوع فرآیند و امکانات مورد استفاده مرتبط باشد، شناسایی و ارزیابی شوند. بنابراین ، این ابزار برای تعیین و مستندسازی اینکه چرا برخی از خطرات شناسایی شده باید توسط یک سازمان خاص کنترل شوند و چرا دیگران نیازی به کنترل ندارند ، فراهم می کند.

در طول تجزیه و تحلیل خطر، سازمان استراتژی مورد استفاده برای اطمینان از کنترل خطر را با ترکیب برنامه های پیش نیاز و طرح HACCP تعریف می کند.

 

تفاوت بین HACCP و ISO 22000

در حالی که HACCP صرفاً بر ایمنی مواد غذایی تمرکز دارد، ISO فراتر می رود. ISO همچنین به فرآیندها و ساختارهای تجاری نگاه می کند. گواهینامه ISO مستقل است، به این معنی که یک سازمان می تواند خودش تصمیم بگیرد که آیا می خواهد آن را بپذیرد یا نه. انتظار می رود بسیاری از شرکت ها در آینده نزدیک گواهی HACCP خود را به گواهینامه ای بر اساس ISO 22000 تبدیل کنند. پس از همه ، ISO سریعتر در داخل و خارج پذیرفته می شود و می تواند با سایر استانداردهای ISO ترکیب شود تا کارایی مطلوب به دست آید.

در خاتمه می توان گفت که اخذ گواهی HACCP یک الزام قانونی است تا بتوان ایمنی مواد غذایی را برای مصرف کنندگان تضمین کرد. مطابقت با قوانین توسط سازمان ایمنی مواد غذایی و محصولات مصرفی هلند (NVWA) نظارت می شود. دستیابی به ISO 22000 اجباری نیست ، اما یک استاندارد جهانی است که می توان از آن موقعیت و قابلیت اطمینان زیادی بدست آورد. ISO 22000 بر اساس دستورالعمل HACCP است.

اطلاعات بیشتر در مورد HACCP و ISO 22000؟

 

HACCP و ISO 22000

اگر شما شرکتی هستید که در صنایع غذایی فعالیت می کنید، طبق قانون موظف هستید از مقررات بهداشتی تعیین شده مطابق با دستورالعمل های HACCP پیروی کنید. به عنوان یک شرکت مواد غذایی، شما باید به طور سیستماتیک به دنبال نکات مهمی باشید که بر ایمنی محصولات غذایی و آشامیدنی که توسط شرکت رسیدگی می شود، تأثیر می گذارد. همه خطرات احتمالی و اقدامات مربوط به مدیریت ریسک باید در یک برنامه HACCP شرح داده شود.

ISO 22000 استاندارد ایمنی مواد غذایی از سال 2005 است و بر اساس دستورالعمل های HACCP مطابق با Codex Alimentarius و اصول مدیریت ISO 9001 است. این استاندارد جهانی پذیرفته شده است که اساس گواهینامه بین المللی ایمنی مواد غذایی ISO را تشکیل می دهد و در کل زنجیره کشاورزی و غذایی هدف قرار گرفته است. ISO 22000 برای شرکت های تولید اولیه، خرده فروشان و شرکت های عرضه کننده فعال در صنعت بسته بندی و مواد شوینده و غیره اعمال می شود.

 

ISO9001 چیست؟ صفحه ما را در اینستاگرام دنبال کنید