گواهینامه ایزو21500
گواهینامه ایزو21500 در حوزه مدیریت پروژه به عنوان یک استاندارد بین المللی معرف می شود. استاندارد ایزو حاوی پروژه ها یمختلفی است که هر کدام از این پروژه ها دارای خصوصیات و کیفیت مخصوص به خود هستند. در سازمان های خصوصی، دولتی با هر نوع عملکردی که دارند پروژه ها تشریح داده شده اند. اما نکته قابل توجه این است که در کلیة پروژه ها بایستی استاندارد مدیرت پروزه کاربرد داشته باشد.
در سال 2012 ویرایش هایی در مورد گواهینامه ایزو21500 صورت گرفت و در همین سال به صورت نهایی شکل گرفت بدین صورت که گواهینامه استاندارد ایزو21500 صادر گردید. استاندارد ایزو نتیجه 5سال کوشش و تلاش جدی سازمان جهانی استاندارد ایزو بوده است که هدفشان از ایجاد این استاندارد این بوده که در حوزه مدیریت پروژه یک استاندارد بین المللی معتبر و قانونی ایجاد کنند. در تهیه شدن استاندارد ایزو 21500 بالغ بر بیش از 500 شخص در سرتاسر دنیا با همدیگر همکار یو مشارکت کردند و مواردی مانند راهکارهای گروهی، اساس محوری و فرایندهای مورد قبول که حوزه مدیریت پروژه قابل استفاده هستند را تشریح می کنند. یکی از ویژگی های استاندارد ایزو21500 که در سال 2012 مورد ویرایش قرار گرفت هم جهت بودن آن با فرایندهای بیشتر علم مدیریت پروژه است. مرجع مدیریت پروژه آمریکا ویرایش پنجم (PMBOX( ) است که در سال 2013 منتشر یافت.
کاربرد گواهینامه استاندارد ایزو 21500
زمانی برای سازمان ها گواهینامه استاندارد ایزو 21500 صادر می شود که مدیران بتوانند استاندارد ایزو21500 در سازمان خود به صورت صحیح پیاده سازی کنند. گواهینامه استاندارد ایزو21500 شامل 10 بسته موضوعی و 5 بسته فرایندی است و 39 اصل را برای مدیریت پروژه ها شرح می دهند. کاربرد گواهینامه استاندارد ایزو بین المللی برای شرکت ها عبارتند از:
شرکت های قراردادی، پیمانکاری و شرکت هایی که فعالیت آنها در حوزة مشاوره است.
شرکت های که فعالیت آنها در زمینه خدمات و تولیدی است و وظیفه آنها تعریف پروژه های توسعه دهنده مختلف است
شرکت هایی که فعال که در زمینه پروژه های نرم افزاری، فناوری ارتباطات و اطلاعات، مخابراتی فعالیت می کنند.
شرکت های فعال که در زمینه پروزه های دفاعی فعالیت دارند.
شرکت هایی فعالیت آنها در حوزه بهداشت و درمان است.
و سایر شرکت هایی که در حوزه صنایع مختلف پروژه های متنوعی انجام می دهند.
اکنون مدیریت پروژه یا گواهینامه ایزو21500 با سرعت زیاد در حال تبدیل شدن به یکی از شغل های مطرح شده و معروف در دنیا و در کشور ایران است که این کار باعث شده است طرفداران زیادی را به سمت خود جذب کنند. در حال حاضر بیشتر شرکت ها در صنایع مختلف در پروژه های خود سعی می کنند از علم استاندارد مدیریت پروژه استفاده کنند تا بدین طریق نتیجه های عالی کسب کنند. از مهمترین نتیجه ای که از استفاده کردن علم استاندارد مدیریت پروژه می توان نام برد کسب پروژه های موفقیت آمیز که منطبق با اهداف تعیین شده است و همچنین کسب رضایت افرادی که رییس منافع اصلی پروژه ها است. یکی از راه های مطمعن برای کسب موفقیت آمیز پروژه ها و گسترش یافتن کسب و کار سازمان ها به کار بردن استانداردهای قانونی و معتبر بین المللی در زمینه مدیریت پروژه مانند ISO21500 است.
شروط دریافت ایزو 21500
مدیران شرکت ها برای دریافت گواهینامه ایزو21500 بایستی ابتدا استاندارد مدیریت پروژه را در محیط شرکت خود اجرا کند. استاندارد مدیریت پروژه همه وازه هایی که در یک پروژه به کار می رود از کلمه پروژه تا سایر کلمات که مدیران آنها را در حوزه پروژه خود به کار می برند به صورت صحیح تعریف و تشریح می کنند تا بدین صورت کسی برای درک بهتر ایزو 21500 دچار اشتباه نشود. نکته مهمی که وجود دارد این است که در سازمان ها اغلب پروژه قسمتی از برنامه شرکت ها بوده و با برنامه کامل شرکت و محیط آن مرتبط است.
هر سازمانی که دوست دارد گواهینامه ایزو21500 دریافت کند باید بداند برای اینکه پروژه خود را به درستی انجام دهد ابتدا باید یک برنامه کامل برای شرکت تعیین کند. برنامه تعیین شده شامل همان هدف و پروژه های کوچکی هستند که مسیر رسیدن شرکت به برنامه کامل را آسان می کند. خصوصیت دیگر مدیریت پروژه این سات که پروژه ها دایمی نیستند و موقت هستند و به خاطر همین ویژگی با سایر رشته های مدیریتی متفاوت است.
متقاضیانی که می خواهند گواهینامه استاندارد ایزو21500 اخذ کنند باید به مراجع صادرکننده گواهینامه ایزو21500 مراجعه کنند. موسسات صادرکننده گواهینامه، گواهینامه ایزو 21500 را به دو صورت Acredit و Accedit صادر می کنند و تحویل می دهند.